Berättelserna som bygger det moderna Sverige

En stor del av Sveriges befolkning har minnen, kultur eller rötter från andra länder. Adelabladet tipsar om böcker med ena foten i Sverige och den andra ute i världen. 

Nu när solen värmer igen vill vi sätta oss i favoritfåtöljen eller en parkbänk i lä och gotta ner oss i en bra bok. Adelabladet bjuder på fyra lästips med utgångspunkt i vårt mångkulturella Sverige.

Golnaz Hashemzadeh Bondes roman om flykt och uppoffringar
I Golnaz Hashemzadeh Bondes andra bok ”Det var vi” får vi träffa en döende mor och hennes vuxna dotter. Medan modern Nahid kämpar mot cancern, kämpar hon också mot raseriet: hur kan hennes dotter inte vara mer tacksam över allt som föräldrarna offrade när de flydde Iran för att bygga upp ett nytt liv i Sverige? Men kanske kan det kommande barnbarnet få mor och dotter att försonas. Golnaz skriver om barn som ska bära sina föräldrars drömmar och om att förlora allt och börja om från början.

Johannes Anyurus dystopi om ett polariserat Sverige
När Johannes Anyuru år 2017 tilldelades Augustpriset för romanen ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” var det inte många i litteratur-Sverige som blev förvånade. Den mästerligt skrivna dystopin, så full av raseri och skönhet, var redan favorittippad. Boken börjar vid ett terrordåd i en bokaffär i Göteborg och fortsätter sedan genom möten mellan en av de fängslade terroristerna och en ung muslimsk författare. Fången säger att hon kommer från ett framtida Sverige, och författaren märker långsamt hur han dras allt djupare in i hennes berättelse.

Finnjävlar – en antologi om finnen i Sverige
I antologin ”Finnjävlar” berättar ett femtontal Sverigefinnar om sina, och framför allt sina föräldrars, erfarenheter av att vara finsk i Sverige. Trots att det i dag bor över en halv miljon finnar i Sverige lever många av stereotyperna kvar. I antologin får vi följa hur det var att få sitt språk förbjudet och att stämplas som lägre stående av både grannar och rasbiologer – men också om hur den yngre generationen med stolthet återtar sitt modersmål och sin finska identitet.

Jason Diakités självbiografi om rasismen, musiken och bandet till familjen
Rapparen Jason Diakité, i musikvärlden känd som Timbuktu, gör en familjeresa från 1920-talets USA till dagens Sverige i självbiografin ”En droppe midnatt”. Jasons familjehistoria är en vindlande, gripande resa från amerikanska södern till Lund. Den tar avstamp i farfaderns ungdomsår i Harlem, och kärleken för honom så småningom till Sverige. Här möts farfadern, och senare även Jason, av både frihet och rasism. Musiken löper som en röd tråd genom boken – som ett sätt att uttrycka frihet och glädje lika mycket som frustration, ilska och sorg.
 

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.