Julfirandet världen över

Adelabladet reste ut i världen för att se vilka andra sätt att fira jul som finns där ute, och vi kom tillbaka med ny inspiration till denna årets största högtid.

Smällkarameller och julbåtar i Europa
Har du någon gång ätit en brittisk julmiddag? Då vet du att varje gäst vid bordet får en christmas cracker – en smällkaramell. När smällkaramellen dras isär med en knall faller det ut en pappershatt, någon liten present och en lapp med ett skämt. Pappershatten har man på sig under resten av middagen.
I det katolska Sydeuropa har julkrubban en central plats i julfirandet. På julmarknaderna kan man köpa tjusiga set med färdiga krubbor eller tillskott till krubban hemma i form av ett Jesusbarn, lamm eller Marior i olika utföranden. I Frankrike ingår inte bara de traditionella, bibliska figurerna i julkrubban, utan där får även traditionella yrken såsom polisen, bagaren och slaktaren en egen figur.
På det franska julbordet står ostron, gåslever och champagne. Till efterrätt serveras en julstubbe täckt med choklad. Insidan är en rulltårta med en fyllning av frukt, nötter eller mousse. På julafton bränner man traditionellt en bit körsbärsträ nedskvätt med rödvin för att få en god och julig doft i hemmet.
I det ortodoxa Grekland skiljer sig julfirandet från både katolska och protestantiska traditioner. Här är det många som fastar under advent, och julmiddagen bryter storstilat den månadslånga fastan. Julbordet serveras efter midnattsmässan, under natten mot juldagen, och där står lamm, spenat- och ostpajer, baklava och vin uppdukat.
De grekiska barnen går ofta runt i kvarteret och sjunger julsånger och spelar på trianglar. Ibland bär sångarna med sig små modellbåtar målade i guld, en symbol som återkommer i juleljusdekorationer i form av enorma båtar. Det återkopplar till en gammal tradition från kusten, där man hedrade sjömännens helgon Agios Nikolaus den 6 december genom att dekorera en båt med lampor och lyktor.

Grillen i gång i Sydamerika
De flesta av oss har genom otaliga julfilmer fått se ett nordamerikanskt julfirande – men hur ser det ut söderöver? De katolska sydamerikanska ländernas julfirande har mycket gemensamt med södra Europa, samtidigt som man har skapat sig några alldeles unika traditioner.
I Venezuelas huvudstad Caracas stängs bilvägarna av på julaftons morgon för att invånarna ska kunna ta sig till julmässan. Dit tar man sig nämligen helst på rullskridskor. Ingen vet exakt hur traditionen började, men både unga och äldre snörar på sig rullskridskorna. Ett smidigt alternativ till julsläden på snöfria gator!
I Argentina står det grillade köttet i centrum året om – så även till jul. Julen ligger mitt i den sydamerikanska sommaren och här är julmiddagen en ordentlig barbecue. På trettondagsafton får de argentinska barnen presenter av de tre vise männen. Presenterna läggs i skor som står och väntar utanför sovrumsdörren, med hö och vatten bredvid till de tre vise männens hästar och kameler. Dessutom firas julen i många sydamerikanska länder med rejäla fyrverkerier. Ibland smäller det hela natten igenom, från julafton till juldagsmorgon.

Fader Frost eller friterad kyckling i Asien
Bara 1 procent av japanerna är kristna, och julafton påminner mest om Alla hjärtans dag: då går par på restaurang tillsammans, och man köper bara presenter till sin partner. Däremot finns det en udda familjetradition till juldagen, född ur en minst sagt lyckad reklamkampanj på 1970-talet. Under julen äter hela familjen friterad kyckling, och allra helst från amerikanska snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken. KFC-kampanjens slogan var just ”Kentucky till jul” ...

I Kina lyser städer och shoppingcenter upp av julljus och dekorationer. Även här finns endast en mycket liten procent kristna, men det är vanligt att familjen samlas och äter middag tillsammans på julafton. Dessutom slår man gärna in ett äpple i ett vackert paket och ger bort. Det kinesiska ordet för äpple låter ungefär som ordet för fred, och det kinesiska namnet på julafton betyder just stilla eller fridfull kväll.

I Ryssland överskuggar nyårsafton julen. Detta sitter i sedan Sovjetunionens dagar, när både jul och julgran förbjöds. Nyårsafton samlar ryssarna hela familjen, de köper presenter till varandra och äter extra god mat. Presenterna delas ut av Fader Frost och hans barnbarn Snöflickan. Strax före nyårsafton firas jolka, en fest där barnen dansar och sjunger för Fader Frost. Fader Frost ger barnen choklad och små presenter.

Australiens tomte kommer i shorts
På vår minsta kontinent ligger julen under den hetaste tiden på året, och ofta härjar skogsbränder under juldagarna. Det är även i början av barnens sommarlov, och annandag jul hålls en stor barbecue på stranden med familj och vänner. Kanske är det inte så förvånande att tomten ibland klär sig lite annorlunda i Australien när han levererar klapparna – ett par shorts och en känguru passar bättre än renar och varma pälskläder i sommarsolen. Men luvan och skägget, de hänger fortfarande med!

I många länder går jultraditionerna tillbaka flera hundra år i tiden, och det är en tid på året när vi är mindre öppna för modernisering. Vad minns du för jultraditioner från din barndom, och lever de kvar i Sverige än i dag?

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.