Gör som resten av Sverige: Sُkriv!

Har du någon gång satt dig ner vid ett tomt, vitt blad och låtit orden flöda? Kanske har du idén till en roman i bakhuvudet, eller en livshistoria väl värd att bevara för kommande generationer? Sanningen är att vi alla har något att berätta. Dessutom är författare ett av få yrken som faktiskt saknar pensionsålder. Skriva kan du ju göra så länge du är pigg i huvudet och idéerna kommer!
Att skriva kan man börja med när som helst i livet, men det är inte ovanligt att intresset vaknar efter pension. Kanske är det först då man har den tid och ro som faktiskt behövs, när barnen är utflugna och det är slut på långa arbetsdagar. Dessutom kan tysta och ensamma dagar leda till gamla minnen som kommer fram och börjar pocka på uppmärksamhet.
Ser man tillbaka på de senaste åren verkar Sverige ha drabbats av riktig författarfeber. Runt om i landet är författarskolor och skrivarkurser fullbokade, samtidigt som var och varannan kändis plötsligt verkar ge ut en bok. Inte bara kändisar, förresten. I dag kan du enkelt ge ut en bok på egen hand, genom att vända dig till nätbaserade förlagstjänster istället för att gå via ett traditionellt bokförlag. Tillgängligheten har fått den så kallade egenutgivningen att explodera, och författande har blivit en folkkär hobby.
Och visst hjälper det att skrivandet är ett kreativt hantverk som inte kräver särskilt mycket mer än en dator (eller papper och penna) och en idé. Notera ordet ”hantverk”: ingen föds med gyllene ord trillande från pennspetsen, utan det är något som du tränar fram. Här gäller, precis som inom andra områden, att ju mer du skriver, desto lättare blir det. Mången författare har vittnat om att en bok inte föds ur stunder av inspiration utan istället ur de många, långa timmarna av hårt arbete i arbetshörnan.
Sätt dig bekvämt, läs igenom våra tips och sen är det bara att sätta igång! Den där memoaren, släktkrönikan eller deckaren kommer inte att skriva sig själv ...

INSPIRATION TILL DIG SOM VILL SKRIVA
Tidningen Skriva – finns att låna på bibliotek eller att köpa i handeln. Mycket matnyttiga tips, författarintervjuer och kul inspiration!

Bok- och skrivarpoddar
(testa till exempel Skrivarpodden, om hantverket, Författarpoden, om den litterära världen eller Deckarpodden, om hur du skriver en deckare).
Böcker om skrivandets glädje och vedermödor, både handböcker (t ex Stephen Kings Att skriva: en hantverkares memoarer eller Bodil Malmstens Så gör jag: Konsten att skriva), självbiografiska skildringar (t ex Karolina Ramqvists Det är natten) och romaner (t ex Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen eller Margaret Atwoods Den blinde mördaren).

För gammal för att bli författare? Glöm det!
Populära Marianne Cedervall debuterade med sin första roman när hon var 60 år, och har i dag – tio år senare – gett ut totalt nio romaner. Bram Stokers första roman Dracula publicerades när han var 47, Karen Blixen debuterade när hon var 50 och Charles Bukowski när han var 51. Frank McCourts debut tillika succémemoar Ängeln på sjunde trappsteget kom ut när han var 66, och boken gjorde honom omedelbart till en litterär stjärna.

Adela tipsar:
5 STEG SOM FÅR IGÅNG DITT SKRIVANDE

(1) Börja!

Det viktigaste och mest värdefulla tipset: bara börja! Det svåraste är att få ner de där första orden ...

(2) Tysta din inre kritiker
Det är bra att kunna granska sin text med ett kritiskt öga, men många av oss är alldeles för hårda. Låt texten vara hur ”dålig” som helst till en början – ofta är man för självkritisk för att se guldkornen i sitt arbete. Det är i en senare fas, när du redan har texten på papper, som du kan ta fram rödpennan.

(3) Skapa en skrivrutin
Vi är många som trivs med att ha rutiner i vardagen, och just rutinerna kan hjälpa oss att få saker att hända. Bestäm vilken tid på dagen du ska skriva och hur du vill att den stunden ska vara. Behöver du en promenad först, lugn musik i bakgrunden eller en mysigt inredd skrivarhörna? Att ha samma rutiner varje gång du ska skriva kommer till slut få dig att undermedvetet tänka på skrivandet redan innan du börjar.

(4) Lägg stommen för din berättelse
Precis som skissen är en osynlig men viktig del av en målning, kan en synopsis ge dig riktlinjer och göra skrivandet mer planerat. En synopsis är helt enkelt en grov sammanfattning av din historia. Ska du skriva en släktkrönika undviker du att missa viktiga årtal och händelser, och vill du skriva en roman hjälper din synopsis dig att hålla ordning på karaktärer, vändpunkter och lösa trådar.

(5) Hitta ett sammanhang
Det roliga med att ha en hobby är ju inte bara att få ägna sig åt något man gillar, utan även att hitta andra som delar samma intresse! Få värdefulla tips och inspiration genom till exempel författarpoddar, radioprogram eller handböcker. För dig som vill dela intresset med andra entusiaster ordnas skrivargrupper genom både pensionärsföreningar, kyrkoförsamlingar, bibliotek och lokala medborgarskolor – se vad du kan hitta i just din kommun.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.