Grön mat ger både energi och mer pengar i plånboken

Vegetarisk kost är en allt vanligare syn på det svenska middagsbordet, visar en SIFO-undersökning från 2017. Dessutom är det både gott, billigt och näringsrikt! 

Bland världens toppkockar har det dragit fram en grön tsunami som nu sakta men säkert sipprar in även i folkhemmet. Medan det tidigare har varit vanligt att vara antingen vegetarian eller köttätare, är det i dag många som väljer att äta vegetariskt regelbundet utan att för den skull helt välj bort kött och fisk. Två goda orsaker till att välja vegetariskt är att det är bra för både hälsan och miljön. Många väljer även att äta vegetariskt eller veganskt av etiska skäl. Oavsett anledning är det ingen tvekan om saken: att äta grönt är inte bara en modefluga, det är framtiden!

Grönsaker i huvudrollen
Växtriket har alltid haft en självklar plats i vår kost: höstens svampskogar, vinterns potatis och inlagda grönsaker, vårens mjälla primörer ... Men nu har grönsakerna rört sig från tillbehörsskålen till att bli måltidens huvudaktör. Livsmedelsverket har tagit fram en vegetarisk tallriksmodell och de har även riktlinjer till barnfamiljer som väljer helt plantbaserad kost. Budskapet är tydligt: genom att äta mängder av grönsaker, bönor, rotfrukter, nötter och fullkorn får vi i oss en balanserad och näringsriktig kost som inte behöver tillägg av kött, fisk eller mejeriprodukter. Vegetarisk kost medför dessutom många hälsofördelar: den kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt olika typer av cancer, diabetes och fetma.

Vegetarian, vegan, flexitarian?
Begreppen för vilken kost man föredrar kan tyckas överväldigande många, så vi har gjort en kort sammanställning av de allra mest populära. Vegetarianen äter varken kött, fågel, fisk, ägg eller mjölkprodukter, medan lakto-ovo-vegetarianen skippar kött och fisk men äter ägg och ost. En pescetarian äter fisk och skaldjur, men inte kött eller kyckling. Är man vegan väljer man bort alla typer av produkter från djurriket (allt från honungen i teet till skinnskorna eller ulltröjan). Den som endast äter livsmedel från växtriket men fortfarande använder skinnskor väljer plantbaserad kost. Slutligen har vi flexitarianen, som äter kött och fisk då och då men har vegetarisk mat som bas.

Mer grönt – något för dig?
Vågar du testa att byta ut några portioner kött, fisk och fågel till aubergine, blomkål och linser? Det finns massor av inspiration på både nätet och i tidningshyllan: tidningen Vegomagasinet innehåller endast gröna recept, medan klassiska recepttidningar numera lägger in vegetariska alternativ i så gott som varje reportage. Ett tips som även gäller dig, som får maten hemlevererad: våga säga att du vill äta grönare. Din konsumtion är ett steg på vägen mot ett sundare liv och en friskare planet!

Matvete med blomkål, rostade kikärter och avokado
Vi bjuder så klart på ett grönt recept, för att hjälpa dig att komma igång med nya vanor. Med härliga smaker, frisk syra och mycket tuggmotstånd är den här ljumma och matiga salladen en riktig vinnare! Receptet kommer från ICA.se och räcker till två portioner.

Rostade kikärter
1 förpackning kokta kikärter (ca 400g)
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
0,5 dl skållad mandel

Matvete- och blomkålssallad
ca 400 g blomkål
1 röd paprika
2 portioner matvete
1 lime
3 msk olivolja
en bunt färsk mynta

Avokadokräm
1 avokado
ev 1 krm chiliflakes

Gör så här
Rostade kikärter
Skölj kikärterna och låt dem rinna av ordentligt. Rosta dem sakta i olivoljan i en stekpanna, rör om då och då. Smaksätt med salt och peppar. Blanda mandeln med kikärterna.

Matvete- och blomkålssallad
Ansa blomkålen och riv den på den grova sidan på rivjärnet. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Skölj limen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften. Blanda limeskal och -saft med olivoljan. Plocka och hacka myntan grovt.

Avokadokräm
Dela avokadon och gröp ur den. Lägg innehållet i en bunke och mosa det med gaffel tillsammans med 1 msk av limedressingen och chiliflakes (om du gillar lite hetta). Smaksätt med salt och peppar.

Blanda matvete, blomkål och paprika med resten av limedressingen och myntan. Lägg matvetesalladen på ett fat, toppa med kikärter och avokadokräm.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.