En grönare jul för en skönare värld

Visste du att ett vegetariskt julbord lämnar ett 79 % mindre klimatavtryck än ett traditionellt julbord? Livsmedelsföretaget Oatly erbjuder växtbaserade alternativ till traditionella mejeriprodukter. Inför julsäsongen har de räknat ut klimatavtrycket för våra vanligaste julrätter. Uträkningarna visar att om varje svensk i genomsnitt äter två julbord, kan vi spara rejält om vi byter ut de två traditionella julborden till helt gröna julbord: de minskade koldioxidutsläppen motsvarar 9 000 flygresor mellan Stockholm och New York.

Känns det lite väl tufft att byta ut alla julens favoriter mot vegetariska alternativ? Pröva i så fall att byta ut några rätter mot gröna versioner. Vackra och färgglada vintersallader, växtbaserade alternativ till mjölken och grädden eller vegetariska bollar istället för köttbullar gör julbordet miljövänligare, utan ger dig dessutom en injektion av välbehövliga vitaminer och nyttiga fibrer, samtidigt som du får i dig mindre mättat fett och mer av nyttiga, fleromättade fetter.
Adelabladet har kokat ner floden av miljövänliga jultips till tre enkla och effektiva steg att börja med. Dessutom bjuder vi på vår favorit bland gröna bollar – en klar vinnare på julbordet. God jul och bon appétit!

Tre enkla tips för ett grönare julbord
- Det enklaste sättet att göra julbordet både grönare och billigare är att duka upp mindre kött och mer av det gröna – brysselkål, rödkål, apelsiner, valnötter, grönkål, fikon, rotfrukter ...

- Byt ut anjovisen och grädden i Janssons frestelse. Med kapris och växtbaserad grädde får du samma fina smak med ett miljövänligare innehåll.

- Behövs verkligen både prinskorv och köttbullar? Testa att byta ut någon, eller kanske rent av båda, mot sojakorv eller bollar gjorda på bönor, nötter och grönt. Spännande smaker och mycket nyttigheter!

Grönkålsbollar
En knaprig och gyllene konkurrent till köttbullen! Receptet kommer från Vegomagasinet, en vegetarisk recepttidning som i dag har över 80 000 läsare i månaden.

Ingredienser
1 rödlök, finhackad
3 dl hackad grönkål
1 tsk ljus sirap
2 ½ dl gröna sojabönor (kallas även edamamebönor och finns i frysdisken)
1 dl hackade valnötter
1 msk Maizena majsstärkelse
salt
svartpeppar

Gör så här
Fräs rödlök och grönkål i lite olja tills allt mjuknar något. Ringla över sirapen och låt fräsa någon minut till. Lägg rödlöks- och grönkålsblandningen i en matberedare tillsammans med sojabönor, valnötter, majsstärkelse, salt och peppar. Mixa till en hyfsat slät smet. Rulla smeten till bollar och stek dem gyllene i lite olja. Teststek först en boll – om den faller i bitar, blanda lite mer majsstärkelse i smeten.
Passar extra bra att äta med Janssons, rödbetssallad och lite julsenap.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.