Berättelser från en hemslöjdares ateljé

Hemma hos Henny Lindberg är hyllorna fulla av fantastiska exempel på traditionellt svenskt hantverk, och hon hanterar ny teknik lika enkelt och smidigt som hon hanterar virknålar. Vi fick oss en pratstund med denna begåvade och extraordinärt energiska dam. 


När Adelabladet kommer hem till Henny Lindberg är det en av vinterns första kalla dagar. Utanför köksfönstret är det full aktivitet: blåmesar, gråsparvar, nötskrikor och en och annan koltrast landar på balkongen i jakt på lite mat. I det hemtrevliga köket väntar ett fat saffransbullar på oss.

Henny har arbetat med textilhantverk i över åttio år. I dag står hon inte längre själv i butik eller på marknader och säljer sina produkter, men hon arbetar fortfarande flitigt vid arbetshörnan i lägenheten. På skrivbordet ligger flera par halvfärdiga vantar bredvid halsband virkade av små glaspärlor. Hyllorna ovanför skrivbordet är fullpackade med material och verktyg, pärmar med vävmönster och annat som behövs i arbetet. I vardagsrummet står ett gäng trätomtar med handstickade små luvor och plirig blick.

Henny berättar att hon började virka redan som fyraåring, och vid elva års stickade hon koftor till hela familjen. I dag sysslar hon framför allt med nålbindning, en teknik från vikingatiden som skapar täta och vackra vantar. Så länge hon kan minnas har hon arbetat med händerna, och arbetet har lett till många spännande möten. Särskilt minns hon julmarknaden på Taxinge slott varje år. Där satt Henny och en kollega och vävde inför besökarna, och marknaden invigdes traditionsenligt av prinsessan Lilian.

När Henny berättar om sitt arbete visar hon oss bilder och inspiration på sin iPad. Hon ser det som en självklarhet att hänga med i tiderna, och gör numera det mesta genom sin smarta telefon. En av favoritapparna är Pinterest, ett slags digital anslagstavla där hon kan ”nåla fast” och spara bilder på konsthantverk och annat som hon är intresserad av. Två andra appar som hon använder flitigt är Whatsapp och Skype, telefontjänster som gör det enkelt att ringa gratis till barnen utomlands.

Alltid nyfiken och alltid åsiktsstark – så beskriver Henny sig själv. ”Om jag ser något nytt så bara måste jag ta reda på hur det fungerar”, berättar hon. ”Allt nytt plockas isär tills jag förstår hur det en gång har satts ihop.” Det verkar gälla allt från hantverk till ny teknik. Och hon för gärna vidare sina kunskaper: sedan fem år tillbaka hjälper hon till en dag i veckan på ett äldrecenter med sex vävstolar.

Men vad gör Henny utöver att arbeta? Hon erkänner att hon alltid har jobbat i överkant, det blir lätt så när man älskar det man gör. När det blir för långa timmar vid arbetsbordet behöver hon en total timeout. ”Då tar jag en bok ur bokhyllan och läser från pärm till pärm. Jag pausar för att äta frukost, lunch och middag, men däremellan gör jag inget annat än läser. Och när jag har läst klart sista sidan, då är jag nere i varv igen.”

Och visst verkar Hennys sätt att ladda batterierna fungera alldeles utmärkt; efter vår timme tillsammans har vi känslan av att hon har hunnit med tre liv i ett. Men när vi säger det rycker hon bara på axlarna. ”Hemma sa pappa alltid såhär: ’Vill inte finns inte, och kan du inte så ligger du på kyrkogården, så det är bara att sätta igång!’ ”
Image

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.