Britta Warrén – undersköterskan från Gotland med hjärta av guld

Britta Warréns väg från Gotland till Sundbyberg har gått via storkök i Värnamo och undersköterskestudier på Kungsholmen, och hennes leende lyser upp vilket rum som helst. Adelabladet möter en stark kvinna som inte ger upp i första taget och som har bestämt sig för att göra det bästa av livet. 

När vi kommer hem till Britta har hon dukat fint med duk på bordet och vackra koppar.
Det doftar nybakad sockerkaka och Britta, som är kund hos Adela, berättar att hon alltid älskat att baka. I dag blir det inte lika ofta som förr – men något ska ju gäster bjudas på!

Om Britta ska beskriva sig själv med tre ord, är snäll det första hon tänker på. ”Jag får alltid höra att jag är alldeles för snäll. Min syster säger att jag är så snäll så jag borde få stryk!”, säger hon och skrattar hjärtligt samtidigt som hon serverar oss en bit kaka. En av anledningarna till att vi var nyfikna på Britta är just hennes glada humör – trots att vi vet att hon har haft ont, möter hon oss alltid med ett leende på läpparna. Hon säger att hon helt enkelt har bestämt sig för att ha en positiv inställning till livet. ”Man mår så mycket bättre av att tänka positivt, så varför inte göra det?”, säger hon.

Ett undantag var när Britta låg på sjukhus sist. Hon hade fruktansvärda smärtor i ryggen och såg inget slut på eländet – då var det svårt att hålla kvar den positiva attityden. Men hon bet ihop och kämpade sig igenom det. I dag mår Britta mycket bättre, och vi förstår varför hon också beskriver sig som envis. Det krävs mycket viljestyrka för att orka hålla humöret och hoppet uppe genom smärta och stora livsförändringar.

Gotländska Britta flyttade som 18-åring till Småland och kärleken. Hon hittade jobb på ett storkök, och det unga paret fick en son. På storköket lärde sig Britta att både stycka kött och laga mat för många – ett tungt men lärorikt arbete. Men livet i Värnamo var inte lätt. Brittas svärmor och svägerska behandlade henne illa, och hennes man var för snäll för att säga ifrån. Det ledde till slut till skilsmässa, och Britta flyttade tillbaka till Gotland. Hon och exmaken behöll dock kontakten genom livet.

En tidigare dröm om att bli undersköterska fick Britta att söka till undersköterskeutbildningen på Kungsholmen, och efter examen fick hon jobb på Högdalens sjukhus. Sjukhusets föreståndarinna erbjöd Britta att hyra en lägenhet i Sundbyberg – och Britta nappade så klart.

Britta stortrivdes med jobbet som undersköterska och hann även jobba i tjugo år på Sabbatsbergs sjukhus. Men alla tunga lyft innebar att höfterna tog mycket stryk, och hon opererades flera gånger. ”Det slutade med att jag felopererades och fick en nervskada”, berättar hon. Efter operationen hamnade hon i rullstol och blev sjukpensionär.

Men Britta väljer att se den positiva sidan: ”När jag hamnade på sjukhus på grund av mina höftproblem, låg jag i samma sal som en kvinna som hade en lägenhet med hiss, också i Sundbyberg”, berättar hon. ”Hon gick med på att byta lägenhet rakt av med mig, och det var perfekt – jag behövde ju hiss! Du ser vilken tur jag har haft”, säger Britta med ett skratt samtidigt som hon bjuder på påtår till kaffet.

I somras, efter en midsommar på akuten, insåg Britta att hon behövde hjälp att klara sig hemma. ”Sedan juli har jag haft tjejerna från Adela här, och det fungerar jättebra. Trots att jag kom som ny kund mitt under semesterperioden, så har det varit bra kontinuitet. Tjejen som kommit till mig under sommaren har blivit min favorit – jag ser verkligen fram emot att träffa henne de helger hon arbetar nu!”, säger Britta med ett leende.

Vi avslutar intervjun med att fråga Britta vad hon drömmer om. ”Jag spelar ju bingolotto varje söndag, så det vore väl att vinna storvinsten, då”, säger Britta och skrattar. Och vad skulle hon göra om hon vann? Britta behöver inte fundera länge. ”Då skulle jag ge en bra del till min fina vän Ronny. Han finns alltid där för mig, så det skulle vara kul att återgälda honom för allt han gör.”


Britta intervjuades av Cecilia Rydh, verksamhetsledare på Adela
Britta Warrén
Sundbybergsbo och före detta undersköterska
Vad är det viktigaste för att du ska må bra? Slippa värk, vara självständig igen (“Få komma ut och köra själv i elstolen!”)
Beskriv dig själv med tre ord!
Snäll, envis och positiv

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.