Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Näringsriktig lunch med smak av vår

Efter en lång vinter är det viktigt att äta ordentligt trots att orken och lusten kan tryta. Adelabladet bjuder på enkla tips för en trevligare lunch och testar två recept som är lika goda som de är nyttiga. 

Tycker du att det är svårt att hitta aptiten under långa dagar inomhus? Se till att måltiden blir en trevlig stund: servera maten med en god sås och ett favorittillbehör, ät en liten efterrätt även mitt i veckan, tänd ett par ljus och lägg upp maten fint. Var inte rädd att ta gräddsås till maten eller ringla olivolja över grönsakerna – det extra fettet bidrar med både viktig näring och extra smak!

Citron- och färskostbakad lax med smörstekt spenat och mandel (2 portioner)
Recept: Mari Bergman (Tasteline)
En enkel, saftig lax med smak av Medelhavet och sommar. Spenat och mandel bidrar med viktiga mineraler, medan laxen innehåller D-vitamin och nyttiga fettsyror.
Tillagningstid: ca 30 minuter (15 minuter i ugnen)

Lax
300 g laxfilé
ett par nypor salt och svartpeppar
saft och skal från ½ citron
100 g naturell färskost
0,5 kruka persilja

Spenat
200 g bladspenat
½ rödlök
1 klyfta vitlök
2 msk smör
ett par nypor salt och svartpeppar
30 g hackad mandel

Tillbehör
350 g färskpotatis

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skölj potatisen och koka i saltat vatten tills den är mjuk. Ställ den åt sidan.
3. Lägg laxen i en ugnsfast form och skär 4 snitt längs med laxfilén om den är hel. Salta och peppra lite lätt.
4. Skölj och riv citronskal och blanda med färskost. Pressa i citronsaft och tillsätt finhackad persilja. Tillsätt en nypa salt och peppar och bred röran över laxen. Sätt in i ugnen ca 15 min.
5. Under tiden som laxen är i ugnen: skölj spenaten och skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök, vitlök och spenat i smöret i en varm panna. Krydda med en nypa salt och peppar och lägg upp i en skål. Strö över hackade mandlar.
6. Servera laxen med kokt potatis och smörstekt spenat.

Blomkålsgratäng med kassler
(2 portioner)
Recept: Mia Troberg (Tasteline)

Traditionell husmanskost som får extra smak från fetaosten. Äggula och mejeriprodukter bidrar med viktigt D-vitamin, medan blomkålen är en riktig C-vitaminbomb!

Tillagningstid: 40 minuter (25 minuter i ugnen)

Blomkål
350 g blomkål (färsk eller fryst)
100 g fetaost
2 ägg
2 dl vispgrädde
ett par nypor salt och svartpeppar
Tillbehör
250 g kassler
Sallad på riven morot, äpple och rostade solrosfrön
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fyll en liten ugnsform med blomkålen. Smula över fetaosten.
3. Vispa ihop ägg och grädde med lite salt och peppar.
4. Häll äggstanningen över blomkålen och grädda i ca 25 minuter.
5. Under tiden som blomkålen står i ugnen: Stek kasslern. Riv morötter och äpple, blanda med lite olivolja och rostade solrosfrön.
6. Servera gratängen med kassler och morotssallad.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Stockholm - Söder kontor

Helsingborgsvägen 10
121 53 Johanneshov

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2019.